Радио Витоша

webcam

Новини

Смесени чувства към новия филм на Роман Полански

Смесени чувства към новия филм на Роман Полански

Дата: 01.09.2019 Според критиците режисьорът прави паралел между своята история и аферата "Драйфус" в лентата "Аз обвинявам"
Image
Снимка: БГНЕС

Новият филм "Офицер и шпионин" ("Аз обвинявам") на Роман Полански за аферата "Драйфус", представен премиерно на кинофестивала във Венеция, предизвика противоречиви отзиви.

Част от критиците оцениха по достойнство качествата на кинотворбата, докато други повдигнаха въпроса за паралелите, които режисьорът прави между прословутата афера и собствения си живот.

86-годишният Полански, който бяга от САЩ, след като е признат за виновен в изнасилването на малолетно момиче през 1977 г. и все още е в полезрението на американското правосъдие, не присъства на представянето на "Офицер и шпионин" във Венеция. По червения килим преминаха съпругата му Еманюел Сение, която изпълнява роля във филма, и актьорите Жан Дюжарден и Луи Гарел. Дюжарден се превъплъщава в образа на централния персонаж
подполковник Жорж Пикар. Ролята на Алфред Драйфус е поверена на Гарел.

На пресконференция по-рано през деня продуцентът Лука Барбарески заяви, че с актьорите ще отговарят само на въпроси, свързани с филма. "Това не е морален съд. Нека миналото си остане в миналото. Трябва да се фокусираме върху настоящето", каза Барбарески.

Организаторите на кинофестивала във Венеция бяха подложени на сериозни критики заради решението да включат "Офицер и шпионин" в конкурсната програма. В своя защита те заявиха, че филмът, а не човекът, подлежи на разглеждане от журито.

Първите реакции на критиката са по-скоро възхвала на качествата на филма. В. "Фигаро" оценява изпълнителя на главната роля Жан Дюжарден като "дързък и многопластов". Британският в. "Гардиън" окачествява продукцията като "солидна, добре измайсторена и ангажираща". Американското специализирано издание "Варайъти" отчита "грандиозното структуриране" на филма.

Според "Скрийн" продукцията е "скромна и педантична", а Дюжарден - "великолепен".

"Холивуд рипортър" отбелязва "странната липса на емоция" във филма. Доста критици поставят под въпрос подтекста на творбата, в която отеква личната история на преследвания Роман Полански. Според "Варайъти" във филма "липсва нещо", вероятно именно защото създателят й прави паралел между себе си и Драйфус - "един невинен човек".

Коментари