Радио Витоша

webcam

Новини

Сирни Заговезни е!

Сирни Заговезни е!

Дата: 01.03.2020 В традицията той се свързва с мъжкото начало, затова и по-голямата част от обредите се изпълняват от мъже.
Image

Сирни Заговезни е подвижен празник и се празнува една седмица след Месни Заговезни и 7 седмици преди Великден. В понеделникът след Сирница започва Великия пост – 49 дена въздържание от животинска и мазна храна.

Сирни Заговезни е празник, наситен с много ритуали и обичаи. В традицията той се свързва с мъжкото начало, затова и по-голямата част от обредите се изпълняват от мъже. На Сирница, както още е наричан празникът, изпълняваме една от най-възвишените християнски добродетели – молим за прошка от ближните си.

В традиционното българско общество, прошка се иска на този ден още преди покръстването ни през IX век. Нашите прадеди са свързвали празника с кръговрата на живота, с пробуждането на природата за нов живот след дългата зима.

На празничната трапеза задължително присъства баница със сирене, варени яйца и халва. Това е последният ден, в който може да се яде блажна храна. По време на обредната вечеря се изпълнява и обичаят „хамкане“ – на червен конец се закача варено яйце или халва. Най-възрастният мъж от семейството завърта конеца, а останалите се стремят да хванат с уста яйцето или халвата. Който успее ще е най-здрав през годината.

Коментари