Радио Витоша

webcam

Новини

Синхронно движение на трамваите в София от утре

Синхронно движение на трамваите в София от утре

Дата: 12.06.2020 Засега интервал от точно 5 минути между превозните средства на градския транспорт ще има само през уикендите
Image
Снимка: БГНЕС

От утре влиза в сила ново, синхронизирано разписание на трамвайните линии №3, 4, 8, 10, 12 и 18, което ще важи през почивните дни. Целта е да се осигури равен интервал от точно 5 минути между превозните средства на градския транспорт, за да се намали дългото чакане по спирките в събота и неделя. Активисти на гражданската организация "Спаси София" са работили усилено в последните месеци със зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев и с Центъра за градска мобилност, за да бъде изработена и въведена новата система.

Синхронизацията в разписанието ще предотвратява сегашната практика няколко трамвая да се движат "в пакет", а после по 30 минути да няма нито един. Това означава, че по ключовите за София артерии като ул. "Граф Игнатиев", бул. "Ал. Стамболийски", бул. "Мария Луиза" и ул. "Каменоделска" до кв. "Орландовци" трамваите ще се движат точно през 5 минути през уикендите.

Според инициаторите на промяната така ще се улеснят прекачванията и ще се гарантира, че със съществуващия ресурс ще се постигне равномерно обслужване на кварталите през целия ден. Промяната предвижда и значително ускоряване на движението по някои трамвайни линии през почивните дни.

Новото разписание ще се прилага само в почивните дни, за да се тества системата. След корекции то ще се внедри и в делничните дни. По ремонтираните трамвайни линии по ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Каменоделска" мотрисите все още се движат по стария график, вместо той да се актуализира съобразно подобрените качества на трасето.

Коментари