Радио Витоша

webcam

Новини

Рок музика и литийно шествие за Джулай морнинг

Рок музика и литийно шествие за Джулай морнинг

Дата: 01.07.2019 Хиляди българи спазиха традицията и посрещнаха изгрева на слънцето на 1-и юли
Image

По традиция хиляди хора в България посрещнаха слънцето на 1-и юли сутринта. В Тутракан, Шабла, Каварна и тази година се събраха ентусиасти за Джулай Морнинг под звуците на легендарната песен на "Юрая Хийп". Традиционният хипи празник, възникнал в средата на 80-те години на миналия век символизира недоволството и желанието за свобода на личността. 

Рано тази сутрин в 5.28 ч. слънцето изгря над Камен бряг, където стотици хора посрещнаха първите лъчи с музиката с Джон Лин Търнър, Звезди Керемедчиев и група "Ахат". 

Точно в 5.37 ч. слънцето изгря над река Дунав в Тутракан. За трета поредна година на сцената се качи и легендарният вокалист на "Юрая Хийп" Джон Лоутън, а неговото изпълнение на хита "Джулай морнинг" беше кулминацията на празника. На сцената пяха и музиканти от известни рок банди, сред които и БТР, които поставиха началото на лятното си турне "Невидими стени".

В Каварна местните християни посрещнаха Джулая с литийно шествие в 5 ч. сутринта към нос Чиракмана. В древната базилика "Св. Св. безсребреници Козма и Дамян" се проведе молебен в памет на светите братя лечители, чийто ден се отбелязва днес от православната църква. В народния календар празникът е познат още като свети Врач. Двамата братя Козма и Дамян били прочути като лечители на душите и телата, които не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове.

Коментари