Радио Витоша

webcam

Новини

Първа сериозна грешка на изкуствения интелект на MSN

Първа сериозна грешка на изкуствения интелект на MSN

Дата: 09.06.2020 Софтуерът на „Майкрософт“, който замени редакторите на сайта на компанията, обърка певиците от Little Mix в статия за антирасистките протести
Image
Снимка: БГНЕС

Идеята на компанията „Майкрософт“ да замени журналисти с изкуствен интелект претърпя провал още със старта си.

Технологичният гигант обяви преди седмица, че уволнява десетки редактори от сайта си MSN.com с намерението да постави на тяхно място софтуер, който да върши тяхната работа по публикуване на новини.

Решението обаче се доказа като неработещо след като въпросният изкуствен интелект илюстрира новина за расизма със снимка на грешната певица от британската група Little Mix. На сайта беше публикувана статия за певицата Джейд Търлол и схващанията й за расизма, която обаче беше придружена от снимка на колегата й от групата Лий-Ан Пинок.

Търлол има корени от Египет и Йемен, докато Пинок е от ямайски и барбадоски произход.

Джейд Търлол, която тези дни участва в протест срещу расизма в Лондон, разкритикува MSN, като заявяви, че й е писнало от „невежи“ медии, които допускат подобни грешки.

„MSN, ако ще копирате новини от други прецизни медии, слагайте правилните снимки“, възмути се тя в Instagram.

Търлол вероятно не е знаела, но според източници от компанията, снимката е била подбрана от изкуствения интелект, който вече отговаря за редакцията на части от сайта, разполагащ със стотици милиони читатели в целия свят, отбелязва „Гардиън“.

1241.jpg

 

 

Коментари