Радио Витоша

webcam

Новини

Путин обяви месец април за неработен в Русия

Путин обяви месец април за неработен в Русия

Дата: 02.04.2020 Ще продължи изплащането на заплатите на държавните работници
Image
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин обяви месец април за неработен в цяла Русия.

Освен това регионите ще получат допълнителни правомощия какъв режим на придвижване или ограничения да въвеждат за справяне с коронавируса, за да може всеки един да решава дали е нужда карантина или друга мярка. "Ситуацията се променя... страната ни е много голяма" и отделните субекти на федерацията са на различен етап на епидемията - в някои региони няма нито един случай на COVID-19, макар "за съжаление да са все по-малко и по-малко".

Президентът обяви миналата седмица, че настоящата ще е неработна в опит да се ограничи разпространението на коронавируса. В действителност тя беше неработна само в случаите, когато не е възможно задълженията да се изпълняват дистанционно.

Сега, в зависимост как се развива ситуацията, неработният период до 30-и април може да бъде преразгледан "в посока съкращаване". "При нужда ще въведем още решения, ако има нужда от корекции... Искам да подчертая, че водейки борбата с епидемията, най-важното е да се съхранят работните места и доходите на гражданите", каза Путин. Ще продължи изплащането на заплатите на държавните работници .

С изявлението си той не потвърди информацията, че ще поиска извънредно положение на територията на цяла Русия в момент, когато потвърдените случаи се увеличават със стотици на ден. Той обаче добави, че при нужда от допълнителни ограничения в икономиката, образованието и други решенията между регионите ще трябва да се консултират с федералното правителство.

Коментари