Радио Витоша

webcam

Новини

Проверяваме онлайн дали имаме симптоми на COVID-19

Проверяваме онлайн дали имаме симптоми на COVID-19

Дата: 01.04.2020 Лекари от "Пирогов" създадоха информационна платформа
Image
Снимка: pixabay.com

Проф. Мария Миланова и д-р Иван-Асен Шиманов са създали специална информационна платформа за COVID-19, в която бързо и безплатно човек може да провери симптомите на коронавирус на пациент или на себе си, съобщиха от „Пирогов“. 

В уебсайта както медици, така и немедицински лица, могат да направят тест, който да ги ориентира дали има нещо тревожно в състоянието им. В прессъобщението от здравното заведение пишат, че тестът е базиран на най-надеждните световни протоколи, създадени от медици в най-засегнатите от COVID-19 страни. 

Това е първото по рода си приложение у нас. Тестът съдържа 10 основни въпроса и отнема около пет минути, за да се завърши. Въпросите варират от "Живеете ли с други хора в едно домакинство?" до "Имали ли сте близък контакт с човек, болен от COVID-19?". 

По време на теста се дава и полезна информация за потребителите, като например - ако изпитвате грипоподобни симптоми, да спите в отделна стая в дома ви. 

В уебсайта също така е предоставена важна и полезна информация за превенция на болестта, както и отговори на най-често задаваните въпроси за COVID-19. 

Медиците уточняват, че резултатите от завършения въпросник са само ориентир, а не диагноза. „Целта е те да насочат вниманието, а не да диагностицират заболяване“, коментират Миланова и Шишманов. „Сайтът не предоставя диагностични услуги, целта му е да бъдат улеснени организационните процедури“, пише още на страницата на платформата. 

Малко след пускането му, сайтът се срина заради големия интерес. Платформата вече е възстановена.

Коментари

Повече хитове
10:00 - 14:00