Радио Витоша

webcam

Новини

Промени в правилата и категориите на наградите "Грами"

Промени в правилата и категориите на наградите "Грами"

Дата: 11.06.2020 Повече музиканти в надпреварата за "най-добър нов изпълнител" и премахване на термина "ърбан"
Image
Снимка: facebook

Американската звукозаписна академия обяви промени в правилника и в названията на някои от категориите на наградите "Грами".

Сред новостите е отпадане на ограничението за брой издадени записи, което ще позволи повече музиканти да могат да се класират в надпреварата за статуетката за най-добър нов изпълнител.

Голямо внимание предизвика и премахването на термина "ърбан" от почти всички категории, който отдавна се използва в музикалната индустрия като събирателно за жанрове като хип-хоп и ар-енд-би с традиционно доминиращи афроамерикански изпълнители.

Така например награда "Грами" вече няма да се връчва за "най-добър ърбан съвременен албум", а за "най-добър прогресивен ар-енд-би албум".

Новината идва след като няколко големи музикални компании, включително лейбъла на Drake, Ariana Grande и Taylor Swift, също обявиха, че повече няма да използват тази дума.

"Коачела" е анулиран за тази година

Това се случва на фона на протестите в САЩ срещу расовата дискриминация и обвиненията в корупция срещу Академията, която присъжда наградите "Грами".

Малко преди церемонията тази година тя беше разтърсена от грандиозен скандал, който завърши с уволнение на главния изпълнителен директор на Звукозаписната академия Deborah Dugan, след като тя отправи редица тежки обвинения, включително за нагласен избор на победителите.

Коментари