Радио Витоша

webcam

Новини

Предизвикателство към деца и възрастни на "Алея на книгата"

Предизвикателство към деца и възрастни на "Алея на книгата"

Дата: 14.09.2019 Посетителите могат да участват в състезание по грамотност
Image
Снимка: БГНЕС

Най-голямото пътуващо книжно изложение на открито „Алея на книгата” очаква своите посетители и през уикенда на бул. „Витоша”, между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Узунджовска”, с хиляди заглавия и специални предложения от над 70 издателства и книгоразпространители. Работното време на изложението е всеки ден от 10:00 до 20:00 ч.

Литературният кът и днес ще посреща посетителите с премиери на книги, срещи с автори, преводачи и издатели, представяния на детски книжки, музикални събития, игри и работилници за деца. В програмата му е поместено и специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.

От 15:00 до 17:00 часа, по случай задаващия се старт на учебната година, организаторите предизвикват родители и деца да участват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”. Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и награди.

Съботният ден (14-и септември) е изключително интензивен и голяма част от програмата е посветена на малките читатели. Поканата е отправена към деца и родители за концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят” в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата (изд. „Просвета”); среща с преводача на чешкия феномен „Чифтоядците” - Красимир Проданов в шатра №19 (изд. „Персей”); представяне на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън (изд. „Жанет 45”); представяне на детската книга с аудио диск „Софѝя и хвърчащото креватче” (изд. „Локус”); игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук”. 
Съботната програма за възрастни включва представяне на музикалната биографична книга на Свилен Ноев от група „Остава” - „Аз, Остава” (изд. Scribens); авторката Стефана Белковска представя горещия летен роман „Любов в Хавана” (изд. „Потайниче”); среща с автограф с Татяна Попова в шатрата №9 (изд. „Хермес”); представяне на юбилейната беседа на Учителя - Беинса Дуно „Мировата любов” (изд. „Хелиопол” и Културна Асоциация Беинса Дуно).

На 15-и септември, неделя, Литературният кът отново очаква най-малките читатели за представяне на новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“ от Ирина Каракехайова (изд. „Колибри”) и работилничка за деца - числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори), изд. „Колибри”.

Коментари