Радио Витоша

webcam

Новини

Правната комисия прие промените в Закона за здравето

Правната комисия прие промените в Закона за здравето

Дата: 07.05.2020 На първо четене бяха одобрени предложените текстове, които трябва да влязат в сила след края на извънредното положение на 13-и май
Image
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за здравето бяха одобрени на първо четене от парламентарната правна комисия. С предлаганите от правителството текстове ще бъдат уредени мерките срещу разпространението на коронавируса, след като бъде отменено извънредното положение.

Депутатите от БСП в правната комисия се въздържаха при гласуването.

Промените ще бъдат обсъдени утре на първо четене в пленарната зала на парламента.

Обсъждането протече в присъствието на министрите на здравеопазването, правосъдието и туризма.

Промените включват две групи мерки - санитарни, даващи правомощия на министъра на здравеопазването на издава заповеди и наредби, според развитието на пандемията и такива, с които се удължават сроковете на мерките за социално-икономическа и финансова подкрепа, за да могат те да действат и след края на извънредното положение.

Чрез промени в два текста в Закона за здравето се дават правомощия на министъра на здравеопазването да разпорежда противоепидемични мерки и след изтичането на срока на извънредното положение, което ще остане в сила до 13-и май.

Другата група законови промени са свързани със социална, икономическа и екологична защита на граждани, с подпомагането на българския туризъм и с дистанционното приключване на тази учебна година, след като стана ясно, че учениците няма да се връщат в класните стаи, освен за изпитите след 7-ми и 12-ти клас.

За да се подпомогнат бюджетните приходи, се предлагат промени в Законите за акцизите и данъчните складове и за корпоративното подоходно облагане.

Вносителите мотивират промените с преодоляването на здравните, социално-икономическите и финансовите последици от разпространението на COVID-19 и недопускане на влошаването на епидемичната обстановка в страната.

Още при представянето на първо четене на промените в Закона за здравето стана ясно, че преди второто четене част от текстовете ще претърпят корекции.

Коментари