Радио Витоша

webcam

Новини

Повече сън за по-чиста планета

Повече сън за по-чиста планета

Дата: 14.04.2020 Енергийни експерти изчислиха, че ако си лягаме с два часа по-рано ще намалим значително вредните емисии CO2
Image
Снимка: pixabay.com

Ако заспиваме само два часа по-рано, всеки ден ще спестяваме над 4000 тона емисии на въглероден диоксид (CO2), тъй като значително ще се намали консумацията на електроенергия за осветление, според енергийни експерти, цитирани от турския в. „Сабах“.

Еркан Изги, експерт по електрическо и електронно инженерство в Техническия университет в Истанбул, е проучил извадка от потреблението на електроенергия в домовете, а Хюсейн Торос, експерт по атмосферни науки и качество на въздуха в Техническия университет, е оценил промените в емисиите на CO2. Така те открили, че ще има приблизително 4130 тона по-малко емисии на CO2, ако 38 милиона турски домове, в които 100 вата електроенергия се използват за осветление на час, заспят два часа по-рано.

„Ако се опитаме да изпълняваме ежедневните си дейности по време на естествена дневна светлина колкото е възможно повече, тоест ако осветлението се използва по-малко вечерта от домакинствата, потреблението на електричество ще намалее“, каза Торос.

Подчертавайки спешността на забавянето на въглеродните емисии в атмосферата, той каза, че глобалното затопляне и изменението на климата, свързани с високите емисии, излагат на риск бъдещето на устойчивостта и сигурността.

„Количеството CO2 в атмосферата започва бързо да се увеличава през ХХ век, като през последните 800 000 години е било под 300 ppm (части на милион) до 1900 г. През 2019г. то е достигнало 412 ppm. Това увеличение води до бърза промяна на Земята", каза той.

Коментари