Радио Витоша

webcam

Новини

Полицаи ще охраняват храмовете по празниците

Полицаи ще охраняват храмовете по празниците

Дата: 10.04.2020 Служителите на реда ще следят дали се спазват всички предпазни мерки срещу разпространение на коронавируса
Image
Снимка: БГНЕС

Полицията ще охранява всички православни храмове, манастири и църкви по време на предстоящите празници тази и другата седмица за Лазаровден, Цветница и Великден. Полицаи ще има пред храмовете, но не и вътре, а служителите на МВР ще следят дали се спазват всички мерки - хората да бъдат задължително с маски и ръкавици, да спазват разстояние един от друг и да няма голямо струпване пред храмовете.

От полицията ще проведат срещи с местните представители на Българската православна църква, за да обсъдят организацията при провеждането на предстоящите празници, обясниха на пресконференция в Министерския съвет главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски и шефът на столичната полиция Георги Хаджиев.

101 храма, манастири и параклиси ще бъдат охранявани на територията на София, а литургиите и богослуженията ще се извършват пред тях на открито.

"МВР има за цел да помогне, да защити живота и здравето на българските граждани, а не да преследва нарушителите и да налага санкции. Призоваваме всички да бъдат съпричастни, дисциплинирани и да не пробват реакциите на служителите, за да проверят дали ще се справят", призова главният секретар на МВР. Той обясни, че са спрени всички отпуски и почивки на целия полицейски състав в областните и главните дирекции. Движението на хората ще бъде организирано еднопосочно.

"Църковните храмове ще бъдат третирани като други обекти, които се посещават от много хора - големите хранителни вериги, аптеки и други места, на които е необходимо хората да отидат. Нищо не пречи човек да се помоли вкъщи и да запали свещичка пред икона в дома си", обясни Ивайло Иванов.

"Винаги служителите на МВР са избягвали да влизат в храмовете, на много малко места си го позволяваме. Не мисля, че мястото на служителите на МВР е в храмовете, още повече ако са униформени. Говорили сме с представители на Българската православна църква за организацията. Когато има влизане в храмовете, ще се стремим хората да са на необходимото разстояние един от друг", подчерта Иванов.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски обясни, че приоритетно ще се работи по придвижването на гражданите от едно населено място до друго. Той отново призова да се пътува само ако някой има нужда да посети възрастни родители, за работа или по спешност.

Контролът на пунктовете около областните градове няма да бъде отслабен. Основанието "отивам на работа" в почивните дни няма да важи.

Ще има екипи и на пътна полиция, които ще бъдат насочени за охрана на пътната безопасност. Допълнителни екипи ще бъдат разположени по пътищата в страната с технически средства.

"До момента са образувани 638 досъдебни производства за неспазване на карантина и са съставени 2101 акта. Получаваме много сигнали от граждани, медии и съобщения в социалните мрежи", отчете главният секретар на МВР.

Той подчерта, че полицията не е подценявала контрола на хората, поставени под карантина. Към вчерашна дата (9-и април) 24 000 души са били под карантина и те се контролират периодично.

"Това, че предстоят празници, няма да повлияе на нашата работа и поставените под карантина ще бъдат контролирани. Беше направена система, в която всеки служител на МВР може да направи справка дали дадено лице е поставено под карантина", припомни Иванов и добави, че по този начин може да бъде проверяван всеки и по всяко време.

По думите му в ромските махали също ще има засилени мерки, особено ако има сигнали за струпване на хора и масово неспазване на мерките.

От ръководството на МВР съобщиха също, че от Националния оперативен щаб по-рано днес са предоставили информация за тествани полицаи с т.нар. бързи тестове. Такива тестове са били направени на всички полицаи, които са участвали в охраната на пунктовете в Банско.

"От всички тествани е имало само 9 положителни по някакви показатели, но PCR тестовете са отрицателни; 26-ма полицаи от София и един от провинцията са с положителен резултат за коронавирус. Има и един излекуван. Нямаме информация как са се заразили, тъй като сред тях има униформени, разследващи, криминални и служители от администрацията, както и от други звена на МВР. Няма как да се каже, че са се заразили по време на работа", обобщи Ивайло Иванов.

Той обясни, че на този етап за служителите има достатъчно предпазни средства. По думите му не е отказано на служители да се тестват, ако имат съмнения за заболяването. В случай на заразяване се полага болничен и карантина.

От полицията отчитат спад на всички видове престъпност през последния месец от началото на извънредното положение. Има само един регистриран случай на опит за измама на възрастен човек по телефона в Русе, като случаят е свързан с коронавируса. Разследването по случая е в напреднала фаза, обясни Христо Терзийски и допълни, че нивото на телефонните измами в сравнение със същия период на миналата година е в пъти по-ниско.

Случаите на домашно насилие също не са се увеличили драстично. През 2019 г. сигналите за денонощие са били средно 72. През последните месеци те са 74 и 77.

Коментари