Радио Витоша

webcam

Новини

Почетният полковник Том Мур получи и рицарско звание

Почетният полковник Том Мур получи и рицарско звание

Дата: 20.05.2020 Ветеранът, който се превърна в национален герой за британците, беше предложен за високата чест от премиера Борис Джонсън
Image
Снимка: кадър YouTube

Ветеранът от Втората световна война, който се превърна в герой за британците и се прослави по света, като събра над 33 милиона британски лири с разходки в градината си, получи рицарско звание.

Том Мур беше номиниран за високата чест от британския премиер Борис Джонсън няколко седмици, след като изпълни благотворителната си мисия и прекоси сто пъти с проходилката си терена на градината на дома си. Това се случи непосредствено преди Мур да навърши сто години. Той повдигна духа на сънародниците си и с посланието си, че "Утре ще е добър ден!" в разгара на пандемията от новия коронавирус.

"Фантастичната акция на полковник Том счупи рекорди, вдъхнови цялата страна и ни даде лъч светлина в мъглата на коронавируса", каза Джонсън. "От името на всички, които се вълнуват от необикновената му история, искам да му кажа едно огромно "Благодаря!", добави премиерът.

Кралица Елизабет Втора е одобрила предложението му. Според протокола на британското Министерство на отбраната, което официално обявява званието му днес, почетният полковник Том Мур занапред официално ще бъде наричан капитан сър Томас Мур.

Коментари