Радио Витоша

webcam

Новини

От 7-и май ще заработят отново "синя" и "зелена" зона в София

От 7-и май ще заработят отново "синя" и "зелена" зона в София

Дата: 05.05.2020 Третият лъч на метрото ще бъде пуснат в края на юли или началото на август
Image
Снимка: БГНЕС

От четвъртък, 7-и май, се възстановява работата на "синя" и "зелена" зона и започва поетапно нормализиране на графиците на градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова днес.

“Най-напред, още от 7-и, ще започнем с електротранспорта, трамваите и тролеите, които преминават през центъра, а от понеделник очаквам да влязат в делнични разписания както метрото, така също и наземният градски транспорт поетапно, в рамките на следващата седмица. Засега остава намаленото работно време - вечерно време съответно до 22:00 и 22:30 часа за крайградските линии и метрото”, заяви тя.

Фандъкова посочи, че ще наблюдават много внимателно в следващите дни и в случай, че интересът от страна на пътниците се засили имат готовност да върнат и крайните часове на разписанията.

След инспекция на на метростанция „Хаджи Димитър“ кметът каза също, че новият трети лъч на метрото ще бъде пуснат в края на юли или началото на август.

Решено е да бъдат пуснати всички 8 метростанции от булевард „Владимир Вазов“ до улица „Житница“, а не както беше обявено по-рано – първо да заработят само централните 5 спирки. Заради извънредното положение и пандемията от коронавируса тестовете на новото трасе са се забавили, призна Фандъкова.

„Тестовете на влаковете продължават в първия 8-километров участък на третата линия. Строителните дейности приключиха в срок в края на миналата година и от ноември започнаха тестовете. Трябваше да продължат 6 месец по договор. Заради извънредната ситуация част от екипа на „Сименс“ беше изтеглен и темпото на тестовете върви по-бавно“, обясни Фандъкова.

По думите на столичния кмет трасето от „Хаджи Димитър“ до центъра ще отнема 3 минути, а цялата линия ще се минава за 12 минути (до „Красно село“).

Над 5 пъти е намалението на пътниците за последните няколко седмици – от 300-350 хил. пътуващи дневно, на около 70 хил. всеки ден.

Коментари