Радио Витоша

webcam

Новини

Още трудности в борбата срещу затоплянето на климата

Още трудности в борбата срещу затоплянето на климата

Дата: 26.04.2019 Търсенето на петрол спъва целите на Парижкото споразумение
Image

Плановете на големи петролни компании да инвестират близо 5 трилиона долара за проучвания противоречат напълно на целите на борбата срещу затоплянето на климата. Това сочи доклад на Междуправителствения експертен екип по климатичните промени към ООН, цитиран от Франс прес.

Емисиите на парниковите газове, които са причина за затоплянето на климата, продължават да се увеличават и учените от експертния екип към ООН алармираха за опасността още през октомври.

Целта на споразумението от Париж да ограничи затоплянето в идеалния вариант до +1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера не би могла да бъде постигната без драстична промяна в обществените нагласи. Тази промяна минава най-вече през намаляване в най-кратки срокове на петрола, газа и въглищата.

Въпреки всичко големите петролни и газови гиганти предвиждат да инвестират милиарди в проучването и разработването на нови находища през следващите десетилетия.

Тези проекти трудно могат да бъдат съвместими с поставената цел за +1,5 градуса по Целзий, твърди основният автор на публикувания доклад на неправителствената организация Global Witness Мъри Уърти.

Организацията е сравнила заключенията на Междуправителствения експертен екип по климатичните промени към ООН с прогнозите за инвестиции на анализаторите на пазара и на компаниите.

Подобно на експертния екип, Global Witness изключва всяка важна роля на улавянето каптажа и складирането на въглерод. Според петролните гиганти тази технология ще позволи да се продължи с използването на изкопаеми енергии, като се абсорбира отново отделения във въздуха въглероден диоксид.

Инвестициите в проучването са достигнали стабилно ниво след години на ниски цени на петрола. Те обаче трябва да се увеличат с 85 процента за 10 години, за да достигнат до 1 трилион долара годишно до 2029 година.

"Плановете на индустрията на изкопаемите енергоизточници са несъвместими с един сигурен и обитаем климат", твърди Уърти.

Според анализаторите на Rystad Energy ExxonMobil предвижда да инвестира 149 милиарда долара в нови петролни полета през следващите 10 години. Компанията не отговори на запитванията по темата на Франс прес.

Говорителка на компанията Shell, която се очаква да инвестира 106 милиарда долара в нови петролни находища и 43 милиарда долара в нови газови находища за следващите 10 години, каза, че компанията се придържа към споразумението от Париж.

"Газът и петролът ще са необходими при енергийния преход към нисковъглеродна икономика", добави говорителката на Shell.

Шеврон (Chevron), която се очаква да инвестира 78 милиарда долара в нови петролни находища до 2029 година, инвестира в нисковъглеродни технологии и икономически разработки, които биха могли да намалят емисиите, отбелязва говорител на компанията.

Коментари