Радио Витоша

webcam

Новини

Още седмица безплатно паркиране в центъра на София

Още седмица безплатно паркиране в центъра на София

Дата: 24.04.2020 Обмисля се вариант родители с малки деца да се разхождат в парковете, но в определени часове, по определени маршрути и строги правила
Image
Снимка: БГНЕС

Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона в центъра на София ще бъде удължено с още една седмица, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Софиянци и гостите на града оставяха безплатно колите си в централната градска част до днес, като мярка срещу разпространението на коронавируса, а сега този срок ще бъде удължен.

„Казвам седмица по седмица, защото този въпрос не е еднозначен. Всички мои колеги ме натискат да върнем поне „синя“ зона, защото в центъра е хаос с паркирането. В същото време, ако аз обявя, че я връщаме, ще започнат от понеделник снимки на хора в автобуси и трамваи. Ще се окаже, че аз съм виновна за това, че има струпване на хора“, аргументира решението си Фандъкова.

Кметът обяви още, че се обмисля вариант за облекчаване на противоепидемичните мерки, които да позволяват родители с малки деца да се разхождат в парковете, но в определени часове, определени маршрути и строги правила. „Кога ще стане това, ще го препоръча и реши Националният оперативен щаб“, поясни тя.

Днес кметът и министърът на регионалното развитие и блогоустройството Петя Аврамова инспектираха строителството на разширението на околовръстния път край София.

Тя разкри и по какви стратегически проекти се работи и каква е готовността за старта им от общината.

Участъкът от бул. "България", който започва да се ремонтира от утре, трябва да приключи за 20 дни, но всичко зависи от времето.

"Развитието на града трябва да продължава, но трябва да се съобразим и със ситуацията", каза Фандъкова. "Една много натоварена улица е "Шишман" и заради това разговарях с районния кмет Трайчо Трайков и решихме да не я затваряме за ремонт, за да не блокираме работата на малките магазинчета извън извънредното положение", обясни тя.

12 са ключовите инфраструктурни проекти в София, които се развиват по график, уточни още Фандъкова.

Коментари