Добрич възражда шествие за Архангелова задушница отпреди столетие 07 ноември, 2020

Днес е Архангелова задушница, една от трите най-големи през годината. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

Добрич възражда шествие за Архангелова задушница отпреди столетие.

В деня на почит към загиналите български воини гражданите ще тръгнат на поклонение от църквата "Свети Георги", където ще бъде отслужена заупокойна молитва, към Военното гробище, както през есента на 1917 година. Тогава добруджанци отбелязват с шествие до гробищния комплекс първата годишнина от Добричката епопея - битката за града, в която загиват 1100 български войници и офицери.

Във военното гробище-музей - най-голямото в страната от времето на Първата световна война, в над 500 могили са положени костите на воини от различни националности и религии, което го прави уникално.

Инициатори за възраждането на някогашната традиция са община Добрич, Регионалния исторически музей и регионалния клуб "46-и пехотен Добрички полк".

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини