Радио Витоша

webcam

Новини

Новата учебна година ще се съобрази с епидемичната обстановка

Новата учебна година ще се съобрази с епидемичната обстановка

Дата: 21.05.2020 Предвижда се обучението в електронна среда да се прилага по време на грипните ваканции
Image
Снимка: БГНЕС

Началото на новата учебна година ще зависи от епидемичната ситуация в страната. Това каза днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В зависимост от обстановката има три варианта за старт на новия учебен период от 15-и септември. Ако ситуацията е нормална, годината ще започне по нормалния начин, присъствено, защото това е най-добрата форма на организация, обясни министърът.

От министерството обаче ще имат готовност и за други обстоятелства - единият вариант е за частично присъствено обучение, който ще се приложи само в краен случай, защото ползите и допълнителните резултати от него са спорни, а допълнителният риск е висок, отбеляза Вълчев.

Третият вариант е за обучение в електронна среда, както е в момента, но при по-добра организация, по-добре съобразена с всички ученици, учители и седмични разписания, а по-голяма част от децата да учат синхронно, във виртуални класни стаи. Платформите, които ще се ползват, да са най-добрите за ползване и да го няма това "времево некоординиране, което го имаше в началото, в част от училищата и в част от класовете, което с времето се изчисти", коментира образователният министър.

По-рано днес министър Вълчев каза още, че обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. По думите му от министерството ще предложат в Закона за предучилищното и училищното образование да бъде въведена възможност електронното обучение да се прилага и по време на грипни ваканции. Настоящата ситуация с коронавируса е показала, че това е напълно възможно и е успешно. Според него в бъдеще все повече учениците и студентите ще използват електронни платформи за обучение, но все пак присъственото обучение в училище не може да замести.

Коментари