Радио Витоша

webcam

Новини

Нобеловата седмица започва

Нобеловата седмица започва

Дата: 07.10.2019 Ще вземе ли Грета Тунберг Нобелова награда за мир?
Image

Започва седмицата на Нобеловите награди. Това се случва с обявяването на носителя на Нобеловата награда за медицина. Тази година ще бъдат обявени двама носители на отличието за литература, след като скандал миналата година отложи връчването му. Всичко обаче се случва на фона на очакването, че Грета Тунберг може да вземе наградата за мир.

Наградите за физика във вторник, химия в сряда, литература в четвъртък и икономика в понеделник, 14 октомври, ще последват днешната награда за медицина. Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в Осло в петък, 11 октомври, като тийнейджърката активистка срещу промените в климата Грета Тунберг се смята за един от фаворитите от водещи букмейкърски сайтове.

Ръководителят на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал обаче заяви, че „е крайно невероятно“ 16-годишната активистка да спечели, допълвайки, че възрастта й може да работи срещу нея. Един от най-вероятните претенденти за Нобеловата награда за мир се е премиерът на Етиопия Аби Ахмед, който сключи мирно споразумение с Еритрея. Възможно е отличието да бъде дадено и на неправителствена организация като „Репортери без граница“. Паричната стойност на всяка награда е 833 000 евро.

Коментари