Радио Витоша

webcam

Новини

Няма да има военен парад за 6-и май

Няма да има военен парад за 6-и май

Дата: 28.04.2020 Само кратка демонстрация, уточни премиерът
Image
Снимка: БГНЕС

Тази година няма да има военен парад за 6-и май, така, както се провеждаше през минали години. Това каза тази сутрин на брифинга за ситуацията с разпространението на СOVID-19 ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"По този въпрос не сме имали абсолютно никакви разногласия с Министерството на отбраната" , допълни той.

Парад не може да се проведе по обективни причини – хората са от различни краища в страната и събирането им е невъзможно, а и подготовката на парад по принцип трае около месец. "Появиха се идеи да се събират блокове от курсанти от военните училища, които да проведат строй във Велико Търново, но това също не е удачно, тъй като студентите са от различни краища на страната".

В рамките на самите военни училища обаче празникът ще бъде отбелязан.

"Българската армия има какво да покаже по телевизионни предавания за своите успехи, включително и ВМА, така че нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6-и май, но в никакъв случай няма да има парад", заключи ген.-майор Мутафчийски.

По-късно думите му потвърди и премиерът Бойко Борисов, който беше изслушан в парламента по темата за противоепидемичните мерки. Той каза, че ще има само кратка демонстрация на парашутните войски и авиацията.

Коментари