Радио Витоша

webcam

Новини

Нено Димов е виновен за водната криза в Перник

Нено Димов е виновен за водната криза в Перник

Дата: 10.01.2020 Министърът на околната среда и водите е обвинен в умишлена безстопанственост.
Image
Снимка: БТА

Нено Димов е виновен за водната криза в Перник. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата във връзка с проведените действия по разследване в Перник и Министерството на околната среда и водите за кризата в Перник.

Министърът на околната среда и водите е обвинен в умишлена безстопанственост. Съгласно Закона за водите яз. "Студена" е държавна собственост и се стопанисва от МОСВ, наблюдава се от ВиК-Перник.

От началото на 2018 г. нивото на водата в язовира е намалявало и ВиК е уведомявало непрекъснато Общината, областната управи и министъра, който утвърждава ежемевсчния график за водоподаване.

Димов в разрез със закона е разрешавал водоползване от язовира за промишлени дружества, въпреки че е уведомяван за намаляващия обем и е нарушил задълженията си. Към момента мярката за неотлконение му е удължена на задържане до 72 часа.

Събраните доказателства дават основания на обвинението да смята, че може да се укрие или да повлияе на събирането на доказателства, заради това прокуратурата ще поиска постоянения му арест.

Коментари

Витоша ТОП 30 с Боби
14:00 - 16:00