Радио Витоша

webcam

Новини

Народното събрание прие актуализацията на бюджета

Народното събрание прие актуализацията на бюджета

Дата: 07.04.2020 Депутатите се отказаха от заплатите си от 1 април
Image

Народното събрание прие предложената от правителството актуализация на бюджета заради кризата с коронавируса и очакваните последствия от това върху икономиката на страната. Системно против проекта гласуваха депутатите на БСП, но и нито едно тяхно предложение не бе прието.

В помощ на заетостта кабинетът залага 1 млрд. лв., с които да поеме разходите заради увеличената безработица. На Българската банка за развитие се отпускат 700 млн. лв. като с 500 млн. лв. от тях ще са заеми за бизнеса. С останалите 200 млн. лв. ще гарантира безлихвени дългосрочни заеми до 1500 лв за хора, пуснати в неплатен отпуск . По-рано председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че се обмисля тези кредити да са с няколко години гратисен период и 10 г. срок за връщане.

Депутатите се отказаха от заплатите си от 1 април докато трае извънредното положение. Предложението дойде от ГЕРБ и получи единодушната подкрепа на 170 депутати от всички парламентарни групи. Така след удръжките от заплатите за данъци и осигуровки останалата сума ще бъде превеждана по сметка на здравното министерство за борба с коронавируса. Решението важи и за членовете на правителството.

Коментари