Радио Витоша

webcam

Новини

Националната библиотека отбеляза празника си онлайн

Националната библиотека отбеляза празника си онлайн

Дата: 11.05.2020 От днес на сайта на Библиотеката е активна виртуалната изложбата „Зад кулисите на „Под игото“
Image
Снимка: БГНЕС

С различни от обичайните инициативи Националната библиотека отбеляза деня на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий - патронен празник на Библиотеката и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти. Традиционно бяха поднесени цветя на паметника на светите братя. 

Днес библиотеката беше домакин на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”. В своето обръщение към участниците доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, отбеляза, че настоящата ситуация е неочаквана и стресираща, и е безпрецедентна в историята на библиотеките.

Поздравителни адреси изпратиха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, народният представител и член на Комисията по култура и медии Емилия Милкова.

Националната библиотека се адаптира с онлайн електронни услуги, виртуални изложби и нови онлайн рубрики. В дистанционната среща с доклади и изказвания се включиха представители на регионалните и читалищни библиотеки и сродни институции от цялата страна. Те споделиха своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на услуги от разстояние за потребителите в карантинния период. 

От днес на сайта на Библиотеката е активна виртуалната изложбата „Зад кулисите на „Под игото“, посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман-епопея „Под игото“, с включени оригинални илюстрации, придружаващи първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г.

Коментари