Радио Витоша

webcam

Новини

Наблюдаваме падащи звезди до 25-и април

Наблюдаваме падащи звезди до 25-и април

Дата: 16.04.2020 Сега е моментът да се взираме в нощното небе и да си пожелаем здраве и скорошно справяне с кризата
Image
Снимка: pixabay.com

Докато са в социална изолация заради пандемията от новия коронавирус, хората могат да отделят повече време да се взират в нощното небе. Почитателите на небесните спектакли вече могат да наблюдават метеорния поток Лириди и при вида на падаща звезда да си пожелаят нещо, например здраве и скорошно справяне с кризата.

Лиридите са един от най-старите известни на човечеството "звездопади". Въпреки че не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият "по-сериозен дъжд от падащи звезди" след пика на Квадрантидите в началото на януари.

Лиридите се виждат най-добре от северното полукълбо, но могат да бъдат наблюдавани и от южното.

Метеорният поток Лириди е активен между 16-и и 25-и април. Максимумът му обикновено е на 21-22-и април. В пика на Лиридите се наблюдават средно между 15 и 20 падащи звезди на час.

Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Лира, откъдето произхожда и наименованието му.

Метеорният поток Лириди е образуван от отломки от кометата с дълъг период C/1861 G1 (Тачър), на която са необходими около 415 години, за да обиколи Слънцето. Наблюдавани от над 2 700 години, Лиридите са един от най-старите известни на човечеството метеорни потоци.

Коментари