Радио Витоша

webcam

Новини

На 11 май църквата отбелязва празника на Кирил и Методий

На 11 май църквата отбелязва празника на Кирил и Методий

Дата: 11.05.2021 Канонизирани са като светци заради превода и популяризирането най-необходимите за богослужение църковни книги
Image
Снимка: БТА

На 11 май църквата отбелязва празника на светите равноапостоли Кирил и Методий. Канонизирани са като светци заради превода и популяризирането най-необходимите за богослужение църковни книги на старославянски език, както и за разпространяването на християнството сред славяните. Православната християнска църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 година в Русе, Стоян Михайловски, по това време учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901 година Панайот Пипков написва музиката към стихотворението.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от държава и църква, вече се чества на 24 май. След 1969 година се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника – църковен (11 май) и светски (24 май).

Коментари