Радио Витоша

webcam

Новини

Милиардерите станаха още по-богати покрай пандемията

Милиардерите станаха още по-богати покрай пандемията

Дата: 05.06.2020 Сметките на най-богатите американци са се увеличили с над 500 млрд. долара
Image
Снимка: БГНЕС

Американските милиардери станаха още по-богати благодарение на пандемията от коронавируса. Според доклад на Института за политически изследвания от 18-и март, когато COVID-19 започна да се разпространява масово, сметките на богаташите са нараснали общо с над 500 млрд. долара.

Изследването включва собственици и основатели на компании с дейности, пряко свързани с онлайн търговията и услугите в Интернет, търсенето на които рязко се увеличи по време на месеците социална изолация заради заразата.

Според авторите на доклада пандемията е имала изключително негативно влияние върху материалното положение на обикновените американци. Данни, публикувани от министерството на труда и използвани за изследването, показват, че броят на първоначалните молби за обезщетения за безработица в Съединените щати през последните 11 седмици е надхвърлил 42 милиона.

В същото време в доклада се посочва, че общото богатство на милиардерите в САЩ е нараснало с 565 млрд. долара. Според експертите това е с 19.15% по-високо от данните преди пандемията. Към днешна дата общият обем на средствата, държани от американските милиардери, достига 3,512 трилиона долара. В същото време експертите подчертават, че редица богати хора са успели да увеличат богатството си с над 10 млрд. долара за почти три месеца.

Искат 5 милиарда долара от Google за незаконно следене

В списъка са включени изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос и бившата му съпруга Макензи Безос - тяхното състояние е нараснало съответно с 36,2 и 12,6 млрд. долара. Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг е добавил към сметката си 30,1 млрд. долара, шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск - 14,1 млрд. долара, съоснователите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж - съответно 13,9 и 13,7 млрд. долара. Основателят на Microsoft Бил Гейтс е инкасирал 11,8 млрд. долара, докато бившият изпълнителен директор на компанията Стив Балмер - с 13,3 милиарда. Предприемачът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е направил още 12,1 млрд. долара, а един от основателите на Nike Фил Найт - 11,6 млрд. долара.

Коментари