Радио Витоша

webcam

Новини

Местим стрелките на часовника с час напред

Местим стрелките на часовника с час напред

Дата: 28.03.2020 Преминаваме към лятно часово време точно в 3:00 ч. след полунощ
Image
Снимка: pixabay.com

Тази нощ сменяме времето у нас.

Точно в 3:00 часа след полунощ ще преместим стрелките на часовниците с един час напред и ще преминем към лятното часово време. Това означава един час по-малко сън.

Миналата година Европейският парламент реши държавите-членки да спрат да местят часовника през 2021 г. и всяка държава да реши за себе си дали да запази лятното или стандартното зимно часово време.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества с един час напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Идеята за лятно часово време за първи път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това във Великобритания последват примера, като в началото въвеждат лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Коментари