Радио Витоша

webcam

Новини

Мерки за облекчаване на гражданите и бизнеса в Пловдив

Мерки за облекчаване на гражданите и бизнеса в Пловдив

Дата: 09.04.2020 Те ще важат до края на извънредното положение по решение на Общинския съвет
Image
Снимка: plovdiv.bg

Мерките за облекчаване на малкия и среден бизнес в Пловдив бяха приети днес от общинските съветници. Те ще важат до края на извънредното положение, което беше удължено до 13-и май. Не беше прието предложението на БСП това стане за три месеца след края на мерките в страна за ограничаване на COVID-19.

Всички собственици на заведения и обекти, които ползват тротоарни площи ще са освободени от такса до края на извънредното положение. Също така бизнесът ще има право да разсрочи концесионните такси, които дължи.

Продължава да не действа "синята" зона в Пловдив. По този начин гражданите и собствениците на фирми са освободени от такси за паркингите в града.

Съветниците решиха, че ще могат да се приемат дарения от кмета на стойност по-големи от 20 000 лева. Трябва да има изрично условие на дарителя за какво точно ще се насочат даренията в борбата с коронавируса.

За да бъдат компенсирани учениците и облекчени семействата им, картите за градския транспорт, купени през март и април ще бъдат удължени със съответния период, равен на времето на действие на извънредното положение.

Не се прие предложение за освобождаване от такси на рекламните билбордове. Според кмета някои от рекламните фирми имат договори до края на годината и не търпят загуби.

Преди обяд Общинският съвет на Пловдив реши да удължи и срока за плащане на данък сгради и такса смет с отстъпка от 5%. Срокът е до 30-и юни. Това също е част от мерките за облекчаване на гражданите заради извънредното положение.

Коментари