Радио Витоша

webcam

Новини

Маските няма да са задължителни, но са "горещо препоръчителни"

Маските няма да са задължителни, но са "горещо препоръчителни"

Дата: 31.03.2020 Здравният министър отмени заповедта си от вчера във връзка с използването на предпазните средства
Image
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта си от вчера, в която се казваше, че всички хора са длъжни да носят маски на открити и закрити обществени пространства.

На брифинг в Министерския съвет министърът подчерта, че всички мерки, които се предприемат от Щаба и правителството, са насочени към защита на здравето на българските граждани и ограничаване на разпространението на коронавируса на територията на България.

"Европейската комисия силно е подкрепила мерките, които предприема българската държава, като подчертават, че са превантивни и ни дават за пример на всички останали държави", каза Ананиев.

В тази връзка, правителството подкрепя мярката за използване на защитни маски, но заради липсата на консенсус в обществото по отношение на този метод за предпазване, заповедта за маските се отменя до постигане на единодушие по темата.

"Вместо това българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще раздадем чрез Министерството на труда и социалната политика на хората, които са социално слаби и хората, които нямат възможност да си закупят такива маски", каза Ананиев.

"Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези марки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население. Ето, защо дълбоко сме убедени, че тази мярка води до отдалечаване на онзи момент, в който ще трябва да пристъпим към по-тежки и трудни за българските граждани мерки", подчерта още той.

Маските ще бъдат закупени до седмица-две и ще бъдат раздадени. Те ще са тип FFP2/3, които са най-добрата защита за гражданите и ще бъдат със сертификат.

До една седмица се очакват 2 млн. маски от Китай - обикновени и с повишена защита.

При раздаването на маските приоритет ще са тези на първа линия, следват служителите на РЗИ, МВР и Спешната помощ.

При вноса на маски ще се търси възможно най-ниската цена.

"Дебатът е, че тези маски трябва да се носят от болни хора, за да не пренасят заболяването. Но ние не знаем кои са болни, между нас се движат хиляди хора, които може би са носители, но не са изследвани. Заради това решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не се знае от къде ще дойде заразата", допълни здравният министър и продължи "Ще се обърна към хората с нашата гореща препоръка да използват маските ежедневно, след като напуснат своя дом и в съответствие със Закона за здравето, в който е казано конкретно кои са местата за обществено ползване".

Ананиев призова тези, които нямат възможност да слагат маски, да спазват препоръките за социална дистанция и да не се събират на групи.

Министерството е влязло в контакт с около десет български фирми, които са пренасочили производството си за изработване на предпазни маски. След определен период българското производство ще бъде преобладаващо на територията на България, така че няма да бъдем зависими от други държави, увери Ананиев.

Друга новина е, че се обмисля да се намали глобата от 5000 лв. за нарушаване на забраните в заповедите на министъра на здравеопазването. Това обаче с уговорката, че ще уточнят различни по размер глоби за различните нарушения, каза от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.

Той също заяви, че в новата заповед на колегата му носенето на маски ще е препоръчително, но смята, че хората трябва да се съобразят с нея и да носят предпазните средства. Той се надява хората постепенно да се снабдят с маски и да ги ползват, когато са с други хора, в затворени помещения и магазини.

По думите му в градския транспорт маските са допълнително средство за превенция за пренасяне на заразата. "Маските вдигат процента на защита", каза Маринов. Той допълни още, че трябва да имаме лична хигиена за дезинфекция на ръцете, да внимаваме от къде се храним и как е приготвена храната.

Министър Маринов заяви, че няма глобени за това, че не носят маски, но има 402 съставени протокола за нарушаване на забраната са разходка в паркове и открити пространства. Нарушителите на карантината също са около 400.

Предвиждат се тестове за хората в лечебните заведения, като ще се започне оттам, където има пациент или лекарски персонал, заразен с коронавирус, допълни министър Ананиев. Той потвърди думи на ген. Венцислав Мутафчийски, че най-рисковата група не е над 60 години, а между 40-49 години, защото те са преносители.

За родители, на които няма кой да им гледа децата, Ананиев заяви, че може да излязат в платен или неплатен отпуск. По думите му в извънредна ситуация не могат да се предвидят всички случаи и възникват въпроси, които трябва да се решават в движение.

Коментари