Радио Витоша

webcam

Новини

Ламата Уинтър може да помогне в борбата с COVID-19

Ламата Уинтър може да помогне в борбата с COVID-19

Дата: 11.05.2020 Животното за пореден път се включва в противодействието на вируси при човека
Image
Снимка: pixabay.com

Антитела от лама може да се окажат ключови в борбата с COVID-19, твърди международен екип от учени в ново изследване, публикувано в журнала „Cell“.

По думите на медицинския екип антителата неутрализират вируса Sars-CoV-2. Първите данни за това са от преди четири години, когато било открито, че антитела от 9-месечна лама с името Уинтър неутрализират успешно Sars-CoV-1 - вирусът, причиняващ болестта SARS и MERS-CoV – този, който причинява Близкоизточния респираторен синдром.

Антитялото успешно елиминира наличието на вируса в рамките на шест седмици. Учените решили да изследват антителата на същата лама за новия коронавирус и установили, че те успяват да се справят с инфекция със Sars-CoV-2.

Това не е първият път, когато антитела от лама са използвани в разработката на медикаменти. Те се прилагат в лекарства за ХИВ и грип.

Учените, участвали в изследването твърдят, че в случая с новия коронавирус терапията с антитела може драстично да помогне в борбата с COVID-19. Причината е, че за да се постави ваксина и тя да бъде ефективна и да спира новия вирус, трябва да минат месец-два от приема й.

Коментари