The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Радио Витоша

webcam

Новини

Консумираме повече канела и какао през зимата

Консумираме повече канела и какао през зимата

Дата: 25.12.2015 Причината е нуждата от енергия и вещества за подобряване на настроението
Image

През зимата традиционно хората качват по няколко килца. Заради по-късия ден и студените температури, непозволяващи активно спортуване, повечето хора стават жертва на напълняване. 

Именно през зимните месеци хората имат нужда от повече енергия и потребност от сладки изкушения. Тук се намесват канелата и какаото.  

Какаото е с леко диуретично действие, благодарение на теоброминът. То съдържа основни минерали, важни за правилното функциониране на организма, фенилетиламини – слаби антидепресанти и стимуланти, кофеин, витамини и серотонин. Приемът на какао е препоръчителен, но се оказва и търсен през студените месеци. Психолози твърдят, че това се дължи на потребността от завишаване на серотонина в мозъка.

Канелата е една от най-широко разпространените подправки, която оказва благоприятно състояние на нивата на кръвната захар, притежава антибактериални свойства и е естествен дезинфектант. Удивително, но канелата подобрява будността и паметта. Подобно на какаото, така и канелата е силен антиоксидант.

Повечето хора казват, че през зимата консумират и какао и канела предимно разтворени в топли напитки и най-вече в топло мляко. Друга част от тях предпочитат и тестени изделия приготвени с вълшебните съставки. Голяма част от тях споделят, че Коледа мирише на канела.

Коментари