Радио Витоша

webcam

Новини

Кестените в Европа умират

Кестените в Европа умират

Дата: 30.09.2019 От цялото разнообразие от дървета, ендемични за европейския континент, тоест не растящи на никое друго място, 58% от видовете са изложени на риск от изчезване.
Image
Снимка: БГНЕС

15% от кестените са буквално на „крачка” от изчезване. Тези цифри са резултат от най-новото изследване за биоразнообразието в Европа на организацията, която ръководи Червената книга от 1939 г.

„Дърветата са изключително важни за живота на Земята. Европейските дървета в цялото си разнообразие са източник на храна и място за живот на безброй видове животни, като птици и катерици. Те също играят ключова роля за икономиката“, коментира ръководителят на звеното за „Червена книга на IUCN” Крейг Хилтън-Тейлър.

От цялото разнообразие от дървета, ендемични за европейския континент, тоест не растящи на никое друго място, 58% от видовете са изложени на риск от изчезване. От дърветата, които растат в Европа, но не са ендемични за нея, 42% от видовете могат да изчезнат.

Особено застрашени са кестените и около 200 вида кестенови дървета – броят им в Европа бързо намалява.

Според Люк Бас, директор на европейския офис на организацията, основният фактор за намаляване на популацията на тези видове е човешката дейност, включително растежа на градовете и обезлесяването.

„Това проучване показва критичната ситуация на много видове дървета, за които често просто не се мисли. Но те представляват основата на европейската екосистема и правят нашата планета здрава“, добави Люк Бас.

Коментари