Радио Витоша

webcam

Новини

Искат 5 милиарда долара от Google за незаконно следене

Искат 5 милиарда долара от Google за незаконно следене

Дата: 03.06.2020 Според общ съдебен иск компанията събира без разрешение данни за активността на потребителите
Image
Снимка: БГНЕС

Жалба, подадена във федералния съд на Сан Хосе, Калифорния, обвинява Google в нерегламентирано следене.

В съдебния иск за около 5 милиарда долара се твърди, че компанията използва своя браузър в режим "инкогнито", за да проследява активността на потребителите в интернет. Конкретно обвинението е към поделението на Alphabet Inc за прикрито събиране на информация за това, което хората разглеждат онлайн, дори когато използват така наречения от Google режим "инкогнито".

Заведеният иск е общ и крайната му цел е всеки от участващите в него да получи обезщетение от поне 5000 долара за това, че Google нарушава законодателството за подслушване и поверителност. Съдебният иск включва милиони потребители.

Според жалбата интернет гигантът използва лични данни на американски граждани за техните приятелства, хобита, любими храни, навици за пазаруване и дори за "най-интимните и потенциално смущаващи неща", които се търсят онлайн. "Google не може да продължи да участва в скрито и неоторизирано събиране на данни от почти всеки американец с компютър или телефон“, се казва в оплакването.

В документите по делото Google събира данни чрез Google Analytics, Google Ad Manager и други приложения и приставки за уебсайтове, включително приложения за смартфони, независимо дали потребителите кликват върху поддържаните от компанията реклами.

Коментари