Радио Витоша

webcam

Новини

Grimes предлага "частица от душата си" за продажба

Grimes предлага "частица от душата си" за продажба

Дата: 29.05.2020 Договорът за собственост е един от предметите на изкуството, които жената на Elon Musk ще покаже в първата си изложба
Image
Снимка: facebook

Grimes подготвя първата официална изложба с нейни творби, като и този път няма да изневери на своята шокираща оригиналност.

Певицата с рождено име Claire Boucher ще покаже селекция от фотографии, картини и концептуални творби, изработени от нея през последното десетилетие. 

Изложбата ще бъде достъпна онлайн едновременно в две галерии в Лос Анджелис - Gallery Platform (28-и май - 3-и юни) и Maccarone (28-и май - 31-и август). 

Колекцията е озаглавена “Разпродажба” (“Selling Out”). Основната творба, която привлече най-голямо внимание, съдържа правен документ, който позволява на купувача да притежава част от... душата на певицата. "Не исках някой да го купи, затова казах да му сложим цена от 10 милиона долара и тогава вероятно няма да се продаде”, казва Grimes пред Bloomberg за концепцията си зад лота.

Изпълнителката се консултирала с адвоката си, който й помогнал да съставят въпросния договор за частица от душата й и по думите й, колкото по-дълбоко навлизали в подробностите, толкова по-философски интересен ставал документът. “Освен това, наистина исках да създам произведение на изкуството с адвоката ми. Идеята за фантастично изкуство под формата на правни документи винаги ми се е струвала интригуваща”, казва Grimes. 

Заради пандемията от COVID-19 и глобалната рецесия, която вирусът предизвика, Grimes преценила, че цена от 10 милиона долара би била прекалено екстравагантна дори и за нейния уникален стил, затова решила да предложи на публиката всеки да предложи своята “най-добра оферта” и да прецени колко струва душата й. 

“Започнах да създавам изкуство 10-12 години преди да докосна музикален инструмент”, обяснява Grimes за решението си да покаже творчеството си извън музиката и допълва “Преди всичко приемам себе си като визуален артист и винаги съм се чувствала странно, че хората ме познават заради музиката ми”. 

В интервюто Grimes също така разкрива, че се обръща към детето си от Elon Musk, което двамата кръстиха X Æ A-12, с "Малкия X".

Коментари