Радио Витоша

webcam

Новини

Google спечели ключова победа по дело за "правото да бъдеш забравен"

Google спечели ключова победа по дело за "правото да бъдеш забравен"

Дата: 24.09.2019 Решението на Европейския съд означава, че компанията трябва да премахне линковете, които злепоставят личности или фирми от търсачката си в Европа, но не и в други страни, след като получи искане за това.
Image
Снимка: Google

Google не е задължен да се съобразява с регламента на ЕС за „правото да бъдеш забравен“ за доймените на търсачката извън Европа, постанови в свое решение Съдът на ЕС.

Решението на магистратите от Европейския съд присъжда победа на технологичния гигант по дело, което се смята за ключово по отношение на това, дали европейската регулация трябва да се прилага и отвъд границите на Европа.

Американската компания настояваше, че премахването на определени резултати от търсачката й, изисквано от европейското законодателство, не трябва да се простира върху домейна google.com и другите й сайтове за страни извън ЕС.

Решението на Европейския съд означава, че компанията трябва да премахне линковете, които злепоставят личности или фирми от търсачката си в Европа, но не и в други страни, след като получи искане за това.

Спорът започна през 2015 година между Google и френският регулатор на личните данни. Гигантът въведе геоблокиране, което предотвратява европейските потребители да виждат определени връзки в мрежата но отказа да цензуриране такива резултата в други части на света. Фирмата също така оспори глобата в размер на 100 000 евро, което френския регулатор наложи по казуса.

Коментари