Радио Витоша

webcam

Новини

Европа празнува със „Заедно като един - Together as one”

Европа празнува със „Заедно като един - Together as one”

Дата: 09.05.2020 Денят на победата в Русия ще бъде отбелязан само с въздушната част на военните паради
Image
Снимка: БГНЕС

На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Тази година Европа ще отбележи по различен начин своя празник заради пандемията с коронавируса.

Европейският парламент и другите европейски институции пренасят честванията онлайн. Сред главните събития на деня е дебатът на живо с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Онлайн граждански диалог с комисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел ще се проведе от 11 часа. Разговорът ще се излъчва на живо във Фейсбук и на интернет страницата на Представителството на ЕК в България. Темата на дебата е: „Ден на Европа 2020: Още по-силни заедно. Европейска солидарност по време на криза“. 

Днешният ден на Европа ще бъде отбелязан и със специално включване на живо в интернет под наслов „Заедно като един - Together as one”.

По време на едночасов стрийминг от Виена деветима изпълнители от страни от Европейския съюз ще изпълнят Деветата симфония на Бетовен, приета за химн на Съюза, за 9 минути, като си предават щафетата и всеки представи своя интерпретация в различен музикален стил.

Началото на живото излъчване е в 12 българско време. Братята Константин и Александър Владигерови са сред деветимата артисти, които от своите домове ще поздравят гражданите на европейската общност, а стилът им на изпълнение ще бъде балкански джаз и класика.

В условията на строга карантина Русия отбелязва 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война. Отложени са всички масови публични мероприятия.

От традиционният Парад на победата на Червения площад в Москва ще се състои само въздушната част. В небето над 47 руски града ще прелетят около 600 самолета и вертолета.

В 19 ч. е обявена минута мълчание в памет на 27-те милиона жертви на войната.

Коментари