Радио Витоша

webcam

Новини

Ето мерките на кризисния щаб за коронавируса

Ето мерките на кризисния щаб за коронавируса

Дата: 11.03.2020 .
Image

Кризисният щаб посочи мерки към всички административни звена в страната. Те бяха обявени от проф. Венцислав Мутафчйски, ръководителят на Националния щаб за Covid-19.


В области без потвърдени случаи на болни от коронавирус:


– по отношение на учебните занятия и детските заведения, те се провеждат при засилени хигиенни мерки.
– по отношение на провеждане на културни и масови прояви на закрито - да се ограничи до присъствието на 250 човека, като се осигури минимално разстояние между присъстващите от 1 метър.
– провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствие на 250 души с поне метър разстояние между тях или едно седящо място между хората.


В области с потвърдени случаи на болни от коронавирус:

– отменянето на учебни занятия в учебни заведения и посещенията в детски градини и ясли да се прилага в конкретни заведения, съобразени с констатирани случаи на коронавирус. При констатиране на случай на коронавирус да се преустановят занятията и посещенията за 14-дневен срок.

"Всички европейски лидери признават, че няма правилните решения все още, няма правилните препоръки, всичко е въпрос на търсене. Експертите се опират на предишни опити с предишни епидемии с коронавирусни инфекции… Трябва да опазим рисковите си групи", посочи проф. Мутафчйски.

– забранява се посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора, за деца

Коментари