Радио Витоша

webcam

Новини

ЕК ни предупреди за дискриминация при храните

ЕК ни предупреди за дискриминация при храните

Дата: 14.05.2020 България трябва да отговори на Комисията в рамките на един месец. Ако не получи задоволителен отговор, Комисията може да изпрати на страната ни мотивирано становище.
Image
Снимка: Pixabay

В България има дискриминационни мерки срещу търговците на дребно, като ги задължава да фаворизират местните хранителни продукти. Това са констатирали от Европейската комисия и официално са предупредили страната ни с писмо.

Припомняме, че мярката беше въведена в отговор на икономическите последици върху бизнеса у нас от COVID-19. Целта беше да се стимулира местното производство.

От ЕК уточняват, че българското законодателство принуждава търговците да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, както и да закупуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители.

Оттам допълват, че това ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС, тъй като създава по-благоприятни и конкурентни условия за местните хранителни продукти, а това води до дискриминация на сходните вносни продукти.

България трябва да отговори на Комисията в рамките на един месец. Ако не получи задоволителен отговор, Комисията може да изпрати на страната ни мотивирано становище.

Коментари