Радио Витоша

webcam

Новини

Дубай спря работата по най-голямото летище

Дубай спря работата по най-голямото летище

Дата: 30.08.2019 Строителната дейност е спряна и финансите за разширение са замразени за бъдещ период, според анонимните източници.
Image
Снимка: Pinterest

Работата по дубайското летище Ал Мактум, проектирано да бъде едно от най-големите в света с годишен капацитет от над 250 милиона пътници, е спряна, съобщи Блумбърг, като цитира свой източник.

Строителната дейност е спряна и финансите за разширение са замразени за бъдещ период, според анонимните източници.

Датата за завършване на първата фаза на летището, предвидена като суперхъб за 36 милиарда долара, и позволяващ на местната авиокомпания Emirates да консолидира позицията си на номер 1 в света превозвач на дълги разстояния, вече е удължен с пет години - до октомври 2030 г.

По-новото летище, известно още като Dubai World Central, отвори врати през 2013 г., но обслужва само 11 пътнически авиокомпании, според уебсайта му. Докато годишният капацитет е нараснал пет пъти до 26,5 милиона миналата година след работа на пътническия терминал, броят на действителните клиенти е бил едва 900 000.

Капацитетът се е наложил да се увеличи до 130 милиона пътници след приключване на първата фаза на разширяване, според актуализацията от октомври. Дизайнът в крайна сметка изисква хъбът да се справи с 260 милиона пътници, въз основа на предишни изявления, повече от два пъти повече от клиентите на най-натоварените летища в света днес.

Коментари