Радио Витоша

webcam

Новини

Драстично поскъпване на основни стоки за месец

Драстично поскъпване на основни стоки за месец

Дата: 03.04.2020 КНСБ с резултати от експресно проучване на пазара
Image
Снимка: pixabay.com

Само за месец се наблюдава драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост - това отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Изследването проследява изменението на цените от 1-и март до 1-и април на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота. Обхватът на извадката включва 26 областни центрове, като подборът на търговските обекти е на случаен принцип.

За наблюдавания период са скочили цените на зеленчуците: картофи - ръст с 26.1%, чесън - с 45.4%, зеле - с 15.3%, моркови - с 14.3%, лук - 13.9%, джинджифил със 100.8%.

Увеличението на цената на джинджифила е повече от 2 пъти, след като през първия ден на март средната цена е около 7.50 лв. и достига 15 лв. към настоящия момент. Цената на едро по тържищата и борсите също се задържа на високи нива (около 14-17 лв.) и това е причината малките търговски обекти да свиват количеството на изкупуване. От 26 областни града в 12 средната цена на джиндифила е нараствала над 2 пъти: Габрово и Благоевград - с 240%, София - с 245%, Шумен - с 221%.

Наблюдава се леко намаление при цените на доматите и краставиците с около 3.9% и 6.8%. Тези стоки не са характерни за сезона и нямат силно потребление.

Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсеният плод за укрепване на имунната система по време на епидемична криза - лимонът, поскъпва с 43.6% през наблюдавания период. В някои области се очертава драстично по-високо увеличение, като в Търговище, Добрич цената достига до 5-5.50 лв. при 2.50-3 лв. в началото на март.

При останалите хранителни стоки се наблюдават леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. Очертава се нарастване на цените на свинското месо с 5.2%, като този процес се очаква да продължи и следващите месеци, след като основният внос на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едва 40% от потреблението.

Забележимо е нарастването на цените на слънчогледовото олио с 4.2%.

Поскъпване имат и наблюдаваните нехранителни стоки, които в този момент са с повишено потребление, с оглед спазване на противоепидемичните правила. Цената на антибактериалния гел нараства над 2 пъти, при това достига средна цена от 44 лв. при 18 лв. от началото на кризата. Цената на белината достига ръст от 2.8%, мокри кърпи - с 11.1%.

През изминалата година средногодишната инфлация на групата на хранителните стоки достигна 5.1% и значително надхвърля средните нива за страната от 3.1 %. Зеленчуците нарастват през 2019 г. с 12.5%, месо и месни продукти с 6.1%, при това този тренд продължава и през първите месеци на 2020 г., посочва КНСБ.

В мотивите към законопроекта за актуализация на бюджета за 2020 г. правителството очаква външните и вътрешните фактори на инфлация да бъдат силно ограничени. За 2020 г. се очаква общото равнище на потребителските цени да остане почти без промяна, т.е. инфлацията да бъде близо до нула процента. КНСБ очаква общите нива вероятно да бъдат постигнати, след като се отчете спадът на цените на горивата и на природния газ, но е голяма вероятността цените някои стоки от първа необходимост да продължават да нарастват, особено на пресни зеленчуци, които се внасят от големи страни износители, в момента изпитващи силен недостиг на сезонни работници.

Дали ще бъде ограничен пазарът на международните борси за зеленчуци и плодове зависи от продължителността на кризата. Съществен фактор за задържането на инфлацията ще бъде намалената платежоспособност на българското население и стагнацията на икономиката, прогнозира синдикатът.

Коментари