Радио Витоша

webcam

Новини

Дни преди Токио 2020 - първи случай на коронавирус в олимпийското село

Дни преди Токио 2020 - първи случай на коронавирус в олимпийското село

Дата: 17.07.2021 Общо 15 души, свързани с Игрите, са дали положителни проби
Image
Снимка: БТА

Първи случай на коронавирус е установен в олимпийското село в Токио - броени дни преди началото на летните олимпийски игри в японската столица. Организационният комитет на олимпиадата не даде повече подробности, но според медии заразеният е член на неуточнена чуждестранна делегация и не е спортист.

Положителна проба за коронавирус са дали общо 15 души, имащи отношение към олимпиадата - седем служители на олимпийски обекти, двама журналисти и шестима души, свързани с провеждането на състезанията. Сред последните е първият случай на коронавирус в олимпийското село.

Новината засилва още повече безпокойствата как ще протече олимпиадата, която трябваше да се проведе още миналата година, но беше отложена заради пандемията. Спортистите едва започват да пристигат за игрите, които стартират на 23-и юли и ще продължат до 8-и август.

Организаторите увериха, че взимат всички необходими предпазни мерки. Петима спортисти дадоха положителна проба за коронавирус на пристигане в Япония и бяха поставени в изолация.

Обществените настроения в страната домакин срещу олимпиадата са силни на фона на ръста на новите заразени на нейна територия. Има опасения, че притокът на чуждестранни посетители може да ускори значително разпространението на коронавируса и да натовари допълнително вече подложената на напрежение японска здравна система.

В Токио на 12-и юли беше въведено извънредно положение, което ще бъде в сила до 22-и август. В четвъртък в японската столица бяха регистрирани рекордните от началото на пандемията 1308 нови случая на коронавирус. Вчера беше съобщено за 1271 новозаразени, а за сравнение миналия петък те бяха 822.

В Япония, с население от 126 милиона души, от началото на пандемията са регистрирани общо повече от 831 хиляди случая на коронавирус. Над 15 хиляди души са починали.

Коментари