Радио Витоша

webcam

Новини

Джоан Роулинг с нова детска книга

Джоан Роулинг с нова детска книга

Дата: 26.05.2020 Авторката на книгите за Хари Потър ще публикува историята безплатно
Image
Снимка: jkrowling.com

Световноизвестната писателка Джоан Роулинг, сътворила сагата за детето-магьосник Хари Потър, ще публикува онлайн безплатна приказка, която да може да бъде четена от деца в изолация. Първата глава ще бъде достъпна днес, а следващите ще излизат всеки ден до 10-и юли на специален сайт. По-късно, когато всички части са излезли, цялата книга ще бъде издадена и ще се продава на хартия и в електронен формат. Това се очаква да стане през ноември. Всички приходи ще отидат за пострадалите от пандемията.

"Преди 10 години написах приказката "The Ickabog" и днес ще предложа за прочит началото й, заяви авторката. Единствените, които досега бяха чували тази история, бяха двете ми по-малки деца!".

Ръкописът на приказката доскоро стоял забравен на тавана на писателката. Тя малко го преработила през изминалите седмици и решила да го пусне безплатно в мрежата. "По този начин децата, принудени да си стоят у дома заради пандемията или тези, които са се завърнали в класните стаи, ще могат да се разтоварят с четивото в тези странни и трудни времена", коментира Роулинг.

“The Ickabog” е книга за “истината и злоупотребата с власт”, както я описва самата авторка. Предусещайки неизбежния въпрос дали книгата е свързана със събитията в света днес, Джоан Роулинг, която е един от най-известните критици на Доналд Тръмп, написа, че книгата е създадена отдавна и не е вдъхновена от нищо, случващо се днес, но темите в нея са вечни и затова звучат актуално.

Джоан Роулинг е не само най-успешната авторка на детски книги в света, но е и най-успешната писателка изобщо. Тя е единственият автор, успял да спечели над милиард долара само с писане, като по-голямата част от тези пари са натрупани благодарение на книгите за Хари Потър.

Коментари