Радио Витоша

webcam

Новини

Българин е сред отвлечените край Бенин моряци

Българин е сред отвлечените край Бенин моряци

Дата: 21.04.2020 Той е капитан на контейнеровоза „Томи Ричер“, похитен от пирати, съобщиха от МВнР
Image
Снимка: БГНЕС

Българин е в плен на пиратите, които отвлякоха контейнеровоз край Бенин, съобщиха от МВнР. Информацията е била потвърдена по дипломатически път от Португалия и от Федерална република Германия, се казва в съобщение до медиите.

От него става ясно, че на борда на контейнеровоза „Томи Ричер“ има един български гражданин и това е капитанът. Той и още 7 души от екипажа са взети за заложници. 11 от моряците са на свобода. Корабът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е базирана в Германия.

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева от вчера под наблюдението на генерален директор по случая работят активно дирекция „Ситуационен център“ на МВнР, българските посолства в Абуджа, Рабат, Берлин, както и Постоянното представителство на България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. Действията се координират и с Изпълнителна агенция „Морска администрация". "Още вчера с нота е поискана информация от МВнР на Бенин по случая, но до момента не е получена такава“, посочват от външното ни министерство.

Коментари