Радио Витоша

webcam

Новини

България вече е в чакалнята на еврозоната

България вече е в чакалнята на еврозоната

Дата: 11.07.2020 2023-та е най-ранната възможна година за пълноправното ни членство в еврозоната
Image
Снимка: БГНЕС

България и Хърватия бяха приети във валутния механизъм ERM II, който e предшественик на приемането на двете държави в еврозоната и еврото, се казва в съобщение на Европейската централна банка, цитирано от Ройтерс.

Централният курс на българския лев в т.нар. “чакалня на еврозоната” е определен на 1,95583 спрямо еврото.

България и Хърватия също така ще се присъединят към банковия съюз на единния валутен блок, като поставят най-големите си кредитни институции под надзора на ЕЦБ от 1-ви октомври, се казва още в съобщение на банката.

Двете държави трябва да прекарат поне 2 години в ERM II, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврото, процес, който отнема приблизително още една година, което прави 2023 г. най-ранната възможна година за пълноправното членство в еврозоната.

През този двугодишен период двете страни трябва да провеждат "стабилни“ икономически политики, да отговарят на критериите за членство и да имат стабилни валутни курсове.

Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II, както и решението на Съвета на гуверньорите на Европейската централна банка за по-близко сътрудничество с двете страни, което бележи влизането им в банковия съюз.

Коментари