Радио Витоша

webcam

Новини

България остава 111-а по свобода на словото

България остава 111-а по свобода на словото

Дата: 21.04.2020 Авторитарни държави като Китай и Иран възпрепятстват информация за разпространението на коронавиуса, отбелязват в ежегодния си доклад от "Репортери без граници"
Image
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус засилва заплахата за свободата на словото по света, а авторитарни държави като Китай и Иран възпрепятстват информация за разпространението на болестта. Това посочва ежегодният доклад на базираната в Париж организация "Репортери без граници". 

България си запазва 111-о място в списъка от 180 държави.

В доклада се посочва, че пандемията е насърчила някои режими да се възползват от факта, че хората са в шок и са наложени мерки, които не биха били приети в нормално време. В класацията на "Репортери без граница" за състоянието на медиите в държавите има големи размествания в сравнение с миналата година. 

Все още Скандинавските държави са начело на списъка с най-свободните медии, а изолирани държави като Туркменистан и Северна Корея са на дъното. Китай и Иран са съответно на 177-мо и 173-то място и са обвинени в налагане на цензура за разпространението на коронавируса.  

В частта от доклада за нашата държава, озаглавена "Черната овца на ЕС" се посочва, че състоянието на медиите не се е подобрило въпреки големия международен натиск. България остава последна в Евросъюза в класацията. От европейските държави в списъка на "Репортери без граници" след нашата страна се нареждат единствено Русия, Беларус и Турция.

Коментари