Радио Витоша

webcam

Новини

Британски учен препоръча уискито да не се пие с вода

Британски учен препоръча уискито да не се пие с вода

Дата: 17.12.2019 Експертът предупреждава за навика да се пият силни 40-градусови напитки с вода.
Image
Снимка: Pixabay

Портвайнът и шерито са най-опасните алкохолни напитки, тъй като водят до бързо опиянение и причиняват тежък махмурлук. Това твърди британски учен от Университета в Брайтън.

Според Хала Сосабовски тези две сладки, 20-градусови напитки бързо се абсорбират в кръвта и веднага предизвикват интоксикация.

Както отбеляза ученият, въпреки факта, че уискито и водката са по-силни напитки, те се абсорбират по-бавно от кръвоносната система, тъй като потискат работата на стомашните клетки.

„Всичко зависи от концентрацията. Силата на бирата е около пет градуса и трябва да пиете доста, за да се напиете. В другия край на спектъра е 40-градусовото уиски. Но в средата на тази скала шерито и портвайнът са най-добрият начин да се напиете бързо“.

Експертът предупреждава за навика да се пият силни 40-градусови напитки с вода. „Трябва да сте внимателни: с водата разреждате силно питие до същите фатални 20 градуса“, поясни ученият.

Той също така силно препоръча да не се пие уиски с бира, „защото веднага превръщате 4-градусова напитка в 10-градусова".

Коментари