Радио Витоша

webcam

Новини

Богослуженията по Великден - пред храмовете

Богослуженията по Великден - пред храмовете

Дата: 30.03.2020 Вътре хора ще се допускат само, за да запалят свещ, при строго спазване на изискванията за дистанция
Image
Снимка: БГНЕС

Всички богослужения ще бъдат изнесени извън църквите заради разпространението на коронавируса. Tова е резултатът от днешната среща на вицепремиера Томислав Дончев и началника на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски със Светия Синод.

Решението беше определено като добър компромис. Хора ще влизат в храмовете само, за да запалят свещ. Според Томислав Дончев на никого не му е хрумвало църквите да бъдат затваряни по празниците.

След срещата ген. Мутафчиски каза, че Св. Синод вече е предприел мерки - храмовете се дезинфекцират, хората спазват дистанция помежду си, променени са и някои от ритуалите, за да няма заразяване.

Според него предстои службите на големите празници да бъдат излъчвани на живо, за да не се чувстват хората ощетени, че не са в храма. Свещениците ще призовават миряните да спазват разпорежданията и да няма струпване на хора, причастие ще се дава след специални инструкции.

Светият Синод ще излезе със специално обръщение и разпределение кои служби как ще се проведат, каза още ген. Мутафчийски.

Коментари