Радио Витоша

webcam

Новини

Биг Бен ще бие за Нова година

Биг Бен ще бие за Нова година

Дата: 31.12.2021 Лондонската атракция беше в ремонт през последните 4 години
Image
Снимка: БТА

Един от най-известните часовници в света отново ще работи, точно навреме, за да отброи последните часове от старата и първите - на новата година. 

Биг Бен за последно огласи Лондон на 21 август 2017 г., след което започна мащабен ремонт. Прочутият часовник на кулата в Уестминстърския дворец тежи около 5 тона и е висок над 2 метра. 

Биг Бен следи времето в британската столица от 1859 г. Това беше най-големият ремонт, който е правен в историята на часовника, като за него бяха отделени близо 80 милиона паунда. 

По-рано тази година служителите, натоварени с реставрацията, откриха по часовника щети, нанесени през Втората световна война, когато нацистите бомбардират Лондон. Това доведе до забавяне на работата и допълнителни разходи. 

Въпреки това, екипът успя да завърши ремонта. Така от днес в 16 часа местно време, камбаната на Биг Бен ще удари официално за първи път от четири години, а след това ще прозвучи отново в 21 часа, 22 часа, 23 часа, и разбира се, в полунощ. 

През последните два дни лондончани вероятно са успели да чуят часовника, защото бяха проведени тестове. 

Тази нощ само източната част от Биг Бен (тази, която гледа към река Темза) ще бъде осветена, но все пак една от атракциите на Лондон отново ще радва местни и туристи. 

Коментари