Радио Витоша

webcam

Новини

74 години от бомбардировката на Хирошима

74 години от бомбардировката на Хирошима

Дата: 06.08.2019 По този повод в музея "Земята и хората" в София ще бъде показан "Камъкът от Хирошима"
Image

Япония отбеляза 74-годишнината от атомната бомбардировка срещу град Хирошима. Хиляди се включиха в ежегодната церемония в Мемориалния парк на мира като по традиция запазиха минута мълчание в 8.15 часа - времето, в което американски бомбардировач Б-29 хвърля атомна бомба върху града в последните дни от Втората световна война.

Безпрецедентната ядрена атака избива десетки хиляди души за секунди, а в края на годината жертвите на бомбардировката стават общо около 140 000.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи призова в реч лидерите да работят за свят без ядрени оръжия, а японското правителство призова да подпише Договора за забрана на ядрените оръжия, одобрен през юли 2017 г. от 122 страни, но отхвърлен от всички ядрени сили.

Японският премиер Шиндзо Абе пое ангажимент да се придържа към пацифистките принципи, но не обеща да подпише договора.

"Япония е поела ангажимент да служи за мост между ядрените и неядрените държави и да поведе международните усилия, като същевременно търпеливо опита да ги убеди да си сътрудничат и да водят диалог", каза Абе на церемонията.

По повод годишнината в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“-София ще бъде експониран „Камъкът от Хирошима”. Той е част от церемонията за отбелязване на тъжната годишнина, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от градовете Хирошима и Нагасаки.

„Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в Хирошима, който на днешния ден през 1945 г. е бил в близост до епицентъра на атомния взрив. По-късно 188 подобни къса от настилката са демонтирани, а върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон.

През 1991 г. по инициатива на международната асоциация „Камък за мир“ тези каменни късове – оцелели свидетели на атомния апокалипсис – са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като символ на надеждата за мир на цялото човечество.

Коментари