Радио Витоша

webcam

Новини

201 са вече заразените с COVID-19 в България

201 са вече заразените с COVID-19 в България

Дата: 23.03.2020 11 са новите случаи от днешния ден
Image
Снимка: БГНЕС

Броят на заразените с COVID-19 у нас достигна 201. Това каза шефът на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг във ВМА.

11 са новите за деня. В Дупница има 1 пациент, в Пазарджик - двама, които са семейство, в Добрич - още 1. Останалите 7 са в София.

Мутафчийски посочи, че метеорологичните условия навън не се отразяват на разпространението на вируса.

Той допълни, че днес има две по-големи дарения, които иска да спомене: „Банката за развитие – 200 000 лв., и Александровска болница получи от Български енергиен холдинг 200 000 лв. дарение“.

„Във връзка с увеличаване на случаите и изчерпване капацитета на Военномедицинска академия и „Пирогов“, Щабът ще направи предложение на министър на здравеопазването – стъпка, обмисляна отдавна, да издаде заповед, всяка една болница, независимо от вида на собствеността ѝ в България, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с коронавирус, оборудвани и с реанимационни легла, не само с легла за леко, средно и тежкоболни“, каза още той.

В отговор на журналистически въпрос ген. Мутафчийски подчерта, че никой не може да лиши български гражданин да се прибере в родината си.

По повод дарения за лабораторията за коронавирус в Пловдив той допълни, че в Министерството на здравеопазването е разкрита специална сметка, свързана със заболяването.

И подчерта, че денонощно има обмен на информация между Щаба и медицинските лица: „Не сме върнали нито един колега да сподели свои виждания, нито пък граждани“.

„Никога и никой не е забранявал да работят тоалетните в бензиностанциите. Отправили сме препоръка за фанатичната им дезинфекция“, каза ген. Мутафчийски и допълни, че заразен с коронавирус много бързо го разпространява именно там.

Карантината на Пета градска болница е време за провеждане на нормална дезинфекция, изтъкна той.

По повод информации, че първите симптоми на заболяването били промяна във вкуса и обонянието, ген. Мутафчийски каза, че не разполага с подобни данни: „По-скоро се съобщава за температура, отпадналост, суха кашлица, болки в гърлото, задух, чувство на натиск върху гърдите. При около 10% от случаите – диария“.

Коментари